قطعا هر وسیلهای که خریداری میکنید، نیاز به حفظ و نگهداری ویژه دارد. فرش ماشینی نیز از این قاعده مستثنی نیست و پس از خرید فرش ماشینی باید راههای نگهداری و حفظ آن را نیز بلد باشید. شیوه درست نگهداری، علاوهبر افزایش عمر محصولی که خریداری میکنید، باعث تازه و نو ماندن فرش نیز خواهد بود.
فرش یکی از لوازمی است که ارزش بسیار زیادی دارد. همهی دنیا به کیفیت فرشهای ایرانی اعتراف میکنند. طرحها و رنگهای بی نظیرش خبر از هنری اصیل و قدیمی دارد. همچنین زیبایی و طراوت فرش به طور مستقیم با ظاهر محل زندگی ارتباط دارد. همین ویژگیها است که باعث میشود نگهداری از آن بسیار با اهمیت باشد.
تفاوتی ندارد فرش دست باف دارید یا فرش ماشینی؛ مهم این است که پشتوانهاش به قدمتی هزار ساله است. باید از فرشهای خود، به دقت مراقبت نمایید تا بتوانید سالها از فرش خود استفادهی بهینه نمایید. فرشها به منزل و محل کار شما جلوهای بی نظیر میدهند. میتوانید با تنوع زیادی که دارند آنها را با دکوراسیون داخلی خود هماهنگ نمایید. این ویژگی بیشتر در فرشهای ماشینی دیده میشود. با فرش اعظم تا انتهای این مقاله همراه باشید تا به خوبی راههای نگهداری از فرشهای خود را بیاموزید.
6 نکته برای دوام بیشتر فرش ماشینی
1. تازدن فرش ممنوع
فرشهای خود را هرگز تا نکنید. این کار را همینجا و برای همیشه از ذهنتان بیرون کنید. اگر نیاز است تا فرش را برای مدتی جمع کنید یا از مکانی به مکان دیگری ببرید حتما فرش را لوله کرده و به آرامی آن را حمل کنید. علیالخصوص اگر فرشتان تراکم بالایی دارد، تازدن آن میتواند برایتان گران تمام شود. زیرا به بافت و تار و پود فرش آسیب بسیاری وارد میشود و عمر فرش را کوتاه میکند.
مطلب مرتبط: راهنمای خرید فرش ماشینی و آشنایی با اصطلاحات آن
2. محل پهن کردن فرش
بهتر است فرش را بر روی سطحی پهن نمایید که هم خشک باشد هم یکبار قبل از انداختن فرش، آن را جارو کشیدهاید و مطمئن هستید که گردو غباری در آن سطح وجود ندارد. سطح زیرین فرش از سطوح گچی یا آهکی نباشد. این کار باعث میشود تا از تاثیرات نامطلوب بعدی جلوگیری کند. سعی کنید پس از مدتی فرش را سرو ته کنید تا استهلاک فرش به صورت یکنواخت انجام شود و تنها به یک سمت فرش ماشینی شما فشار وارد نشود. در نهایت سعی کنید فرش از نظر ابعاد کوچکتر از محلمورد نظر باشد تا لبههای آن دقیقا صاف بوده و به لبههایش فشار وارد نشود.
3. اجسام و وزن روی فرش
ازقرار دادن وسایل سنگین روی فرش خودداری کنید. سعی کنید وسایل سنگینی مانند پایهی فرش یا میز یا وسایل نوک تیز به صورت مستقیم بر روی فرش ماشینی جلوگیری کنید. این کار در اثر مرور زمان باعث میشود فرش شکل ظاهری خود را از دست داده و حتی ممکن است در نهایت باعث پارگی فرش شود. میتوانید از محل فروش محصولات پلاستیکی زیرپایهی مبل یا میز تهیه کنید تا از فشار آوردن مستقیم پایهی مبل و میز بر روی فرش جلوگیری کنید.
4. پاک کردن اصولی لکه ها
هر لکه را با روش خاص خود پاک کنید. اگر مایعات بر روی فرش ریخت، سریع اقدام به خشک کردن آن کنید. اگر مایعات بر روی فرشبمانند به تار و پود فرش نفوذ کرده و باعث پوسیدگی فرشمیشود. اگر مواد دیگری بر روی فرش ریخت حتما از شوینده و پاک کنندهی مخصوص خودش استفاده کنید تا با خیال راحت از بین برود. از وسایل نوک تیزی مانند چاقو برای از بین بردن لکهها جلوگیری نمایید.
5. جارو زدن به شکل صحیح
اگر تصمیم دارید که فرش را جارو بزنید حتما سعی کنید به دو روش مختلف این کار را انجام دهید. ابتدا سعی کنید تا در جهات مختلف فرش را جارو بزنید این کار باعث میشود پرزهای فرش از یکدیگر باز شده و ذرات گرد و غبار خارج شود. از طرفی باعث میشود پرزها برای طولانی مدت به هم نچسبند. سپس سعی کنید به سمت خواب فرشجارو بزنید. بهتر است در این مرحله جارو را روی سطح فرشبالا یا پایین نکشید. این کار باعث میشود پرزها سرجای خود برگشته و ظاهر فرش به حال اولیهی خود برگردد. به سمت خواب فرش جارو بکشید و وقتی به انتهای مسیر رسیدید جارو را بلند کرده و دوباره از ابتدای خواب فرش جارو بکشید. بیش از هفتهای یکبار جارو کشیدن، به فرش آسیب میزند. سعی کنید در همین مدت هم بیشتر در مکانی جارو بکشید که محل رفت و آمد است. اینکار باعث میشود لکه ها به ته فرش ماشینی نرفته و پرزها به هم نچسبند.
6. پاکیزگی فرش ماشینی، باکتری ها و قارچ ها
مراقب رشد باکتریها باشید: توجه به خیس نشدن فرش یکی از عواملی است که از رشد باکتری و قارچ در فرشجلوگیری میکند. روش دیگر این است که اجازه دهید هوا در سطح اتاق جریان داشته باشد. این کار سبب میشود از رشد قارچها جلوگیری شود. بهتر است از پهن کردن فرش بر روی موکت خودداری نمایید. این موضوع نه تنها باعث میشود جریان هوا متوقف شود، بلکه باعث رشد قارچ و باکتری نیز میشود. بنابراین اگر فرشتان بر روی موکت پهن شده است، هر چند وقت یکبار آن را بلند کرده و به نظافت زیر فرش بپردازید.
جمع بندی:
فرش ها شامل تاریخچه فرهنگ یک ملت هستند و در هر تارو پودشان انرژی بی بدیلی نهفته است. فرشهای ماشینی نیز از اینقاعده مستثنی نیستند. سعی کنید فرشی که میخرید را با دقت حفظ و نگهداری کنید تا آسیب کمتری ببیند. با اینکار به طول عمر فرشهای خود خواهید افزود. از طرفی با این کار نیازی نیست هر ساله به فکر تغییر فرش خود باشید. بنا براین با کوشایی در نگهداری فرش های ماشینی، علاوه بر اقتصاد خانواده، به زیبایی و سلامت محیط زندگی خود نیز کمک بزرگی میکنید.