همانطور که میدانید پوسیدگی فرش، یکی از آسیبهای بسیار رایجی است که به انواع فرش ها، وارد میشود. این نوع آسیب به طور معمول به دلیل عدم مراقبت صحیح از انواع مختلف فرش ها از جمله فرشهای دستباف و مدلهای مختلف فرش ماشینی روی میدهد. پوسیدگی یک فرش میتواند ظاهر آن را به طور کلی تخریب کند تا نمای دکوراسیون خراب شده و احساس بدی به صاحبخانه منتقل کند.
عوامل و دلایل مختلفی وجود دارد که به پوسیدگی فرش منجر شده و یا به روند پوسیده شدن آن، سرعت بیشتری میدهد. به طور کلی میتوان گفت هر عاملی که بتواند به تار و پود یک فرش نفوذ کند، به مرور زمان میتواند بافت فرش را سست کرده و موجب پوسیدگی آن شود. با فرش اعظم و بررسی عوامل مختلفی که در پوسیدگی فرش موثر هستند، همراه باشید.
رطوبت فرش و محیط
یکی از اصلیترین دلایل ایجاد پوسیدگی در فرش های مختلف، عامل رطوبت است. در صورتی که فرشهای شما در رطوبت قرار بگیرند و به هر نحو ممکن، میزانی از رطوبت به فرش نفوذ کند، موجب سستی و یا پوسیده شدن تار و پود فرش شما میشود. به طور کلی میتوان گفت آب و یا رطوبت موجود در یک محیط میتوانند فرش را با آسیبهای بسیار زیادی مواجه کنند. تغییر یافتن رنگ یک فرش و البته پوسیدگی آن از جمله این آسیبها به شمار میرود.
در حالت کلی میتوان گفت فرشهایی که بیشترین پوسیدگیها را تجربه میکنند فرشهایی هستند که در نزدیکی حمام پهن بوده و یا در نزدیکی دستشویی قرار دارد. در بسیاری از موارد نیز فرشهایی که بر روی آنها گلدان قرار داده میشود، بیشتر در معرض آسیبدیدگی و یا پوسیدگی قرار میگیرند. از طرف دیگر، آب و یا رطوبت موجود در محیط میتواند حشرات و باکتریهای مختلفی را نیز به سمت یک فرش جذب کند و الیاف زیر فرش، چه از نوع پشمی و چه از نوع ابریشمی و یا حتی حیوانی آن را پوسیده کرده و به بید زدگی آن نیز منجر شود.
در صورتی که اجسام و یا ظروف خیس را بر روی فرش خود قرار میدهید، آن را در معرض رطوبت قرار داده و به سستشدن و پوسیده شدن آن کمک میکنید. ریزش آب از گلدان میتواند مثال خوبی برای رساندن رطوبت و خیسی به فرش باشد. بسیاری از افراد فرشهای خود را در نزدیکی ماشین لباسشویی قرار میدهند و یا آن را زیر سینک ظرفشویی پهن میکنند. در چنین مواقعی، فرش میتواند رطوبت و خیسی محیط را به خود جذب کند و دچار آسیبهایی از قبیل کپکزدگی شده و یا دچار پوسیدگی شود.
ریختن آب و دیگر مایعات بر روی فرش نیز موجب پوسیده شدن فرش میشود. بنابراین در صورتی که چنین موردی را مشاهده کردید لازم است بلافاصله رطوبت ایجاد شده را از روی فرش خود برطرف کنید و از این طریق مایع ریخته شده را تا حدی که امکانپذیر است جمعآوری نمایید. برای انجام این کار میتوانید از یک قاشق کمک گرفته و یا از جاروهای مخصوص آب برای جمعآوری مایع ریخته شده بر روی فرش استفاده کنید. پس از آن نیز رطوبت باقی مانده را با استفاده از یک پارچه خشک کنید.
مطالعه بیشتر: خرید فرش ماشینی
فشار
یکی دیگر از دلایل پوسیدگی فرش، تحت فشار قرار گرفتن این دسته از محصولات است. لازم است بدانید که در صورتی که فرش شما در مدت زمان طولانی، تحت فشار محیط یا اجسام قرار داشته باشد، آسیب خواهد دید. بسیاری از افراد، اجسام بسیار سنگین را بر روی فرش قرار میدهند. این عامل، به طور حتم باعث بروز آسیبهایی به بافت فرش خواهد شد و به مرور زمان، آن را پوسیده میکند.
قرار گرفتن در معرض نور آفتاب
یکی دیگر از عواملی که باعث پوسیدگی فرش میشود، نور آفتاب است. در منازلی که نور آفتاب به سالن میتابد، به راحتی میتوانید مشاهده کنید که فرشهایی که در معرض نور آفتاب قرار داشتهاند سریعتر آسیب دیده و دچار پوسیدگی میشوند. همچنین تابش مستمر نور آفتاب به فرش، موجب پریدن رنگ آن نیز خواهد شد و طول عمر مفید آن را کاهش خواهد داد.
بنابراین برای افزایش طول عمر فرشها و همچنین حفظ زیبایی و ظاهر آنها سعی کنید تا برای مدت طولانی، آنها را در معرض تابش نور خورشید قرار ندهید.
شستشوی نادرست فرش
یکی دیگر از دلایلی که به پوسیدگی فرشها منجر میشود، شستشوی غلط و غیر اصولی آنها است. در حالت کلی میتوان گفت فرش دستباف، نسبت به فرش ماشینی در معرض آسیب بیشتری قرار دارد و احتمال پوسیده شدن آن نیز بیشتر است. از طرف دیگر، برخی از فرشها بافت و ساختار بسیار ضعیفی دارند. بنابراین در هنگام شستشوی این دسته از فرشها، نباید از مواد شوینده اسیدی استفاده کنید. چراکه این فرشها تحمل این دسته از مواد و محصولات شیمیایی را ندارند. در صورتی که این فرش ها با مواد شیمیائی و اسیدها مواجه شوند پوسیده خواهند شد و احتمال آسیبدیدگی آنها بسیار بالا است.
مطالعه بیشتر: راهنمای پاک کردن لکه های مختلف از روی فرش
مطالعه بیشتر: تفاوت فرش ماشینی و دست باف
خشک کردن غیر اصولی فرش
یکی دیگر از نکاتی که لازم است برای پیشگیری از پوسیدگی و مراقبت صحیح از فرشهای خود در نظر بگیرید این است که پساز شستشوی فرشها، آنها را به درستی آبگیری و خشک کنید تا از این طریق بوی بد در فرشهای شما باقی نماند و همچنین رطوبت مانده در فرش به آسیب دیدگی و پوسیده شدن آن منجر نشود. از طرف دیگر، لازم است پس از شستشوی فرشهای خود، آنها را تا زمانی که دارای رطوبت هستند، به طور مداوم جابجا کنید. این کار باعث میشود تا هوای مناسبی به درون لایههای فرش نفوذ کرده و از پوسیدگی و آلودگیهای احتمالی جلوگیری کند. چراکه همانطور که بالاتر بیان شد، رطوبت یکی از عوامل اصلی پوسیدگی فرش بوده و میتواند به بافت فرش آسیب برساند.
پوسیدگی فرش یک از مشکلات رایج خانوادههای ایرانی است که موجب هدر رفتن هزینه و کوتاه شدن عمر فرش میشود. مواردی که بیان شد، از جمله دلایل پوسیدگی فرش بود که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. اگر فکر میکنید مطلبی راجب پوسیدگی فرش از قلم افتاده است آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.