اگر از آن دسته افرادی هستید که پرز دادن زیاد فرش ماشینی منزلتان، شما را آزار میدهد یا میخواهید دلایل و عوامل پرز دادن فرشها را بدانید با فروشگاه فرش اعظم و ادامه این مقاله همراه باشید:
آیا پرز دادن فرشهای ماشینی طبیعی است؟
افراد زیادی تصور میکنند که فرشهای ماشینی باکیفیت به خاطر بافت به وسیله دستگاههای دقیق، پرز نمیدهند؛ اما این تصور چندان صحیح نیست. درست است که دقت بافته شدن فرش ماشینی بالاتر است؛ اما در فرآیند بافت آن خبری از ظرافت فرشهای دستباف نیست. در فرشهای دستباف بافنده تمام عواملی را که منجر به پرزدهی میشود را کنترل کرده و آن را به حداقل میرساند. دستگاههای تولید و بافت فرش تا حد بسیار زیادی پرز فرش را کنترل میکند ولی دقت صد در صدی ندارد و در حد کمی پرز دادن آن طبیعی است و پس از مدت کوتاهی که اصطلاحا پاخورده شود پرزها به صفر میرسند. پرز دادن فرش ماشینی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به آنها میپردازیم:
دلایل پرزدهی فرشهای ماشینی
میدانیم که فرش بخش مهمی از چیدمان یک خانه است که انتخاب درست آن باعث جلوهی زیبای خانه میشود. خرید فرش باید اصولی و با دقت صورت بگیرد.
زیبایی، انسجام و بافت فرش از مهمترین معیارهای خرید فرش است که افراد آن را مدنظر قرار میدهند؛ اما به ندرت کسی به پرزدهی فرش ماشینی توجه میکند. عوامل متعددی در پرزدهی فرش دخیلاند.
کیفیت فرش
کیفیت فرش اولین دلیلی است که برای پرزدادن فرش میتوان برشمرد. فرشی که کیفیت پایینی داشته باشد بافت منسجمی ندارد و به مرور اجزای آن شل و وارفته خواهد شد و به طور مرتب پرز میدهد. درست است که قیمت فرشهایی با کیفیت بالاتر کمی بیشتر است؛ اما خرید هدفمندتر انجام میشود و میتوان از فرش سالهای طولانی استفاده نمود. فرشهای باکیفیت نیز پرز میدهند؛ ولی محدود و موقت است و اشکالی به وجود نمیآورد. چندین عامل کیفی در تهیهی فرش وجود که میتواند پرزدهی را بیشتر کند.
پیشنهاد مطالعه: راهنمای خرید فرش ماشینی
1. استفادهی ناکافی از آب و روغن
هنگام آماده کردن الیاف فرش از آب و روغن به منظور انعطافپذیری، بالا بردن کیفیت الیاف و.. استفاده میشود. این ترکیب در کیفیت الیاف به شکل قابل توجهی اثرگذار است. اگر کارخانهی مورد نظر در فرایند تهیهی الیاف از روغن نامرغوب و یا ناکافی و یا آب و روغن بیش از حد استفاده کند باعث میشود که الیاف تحریک پذیری زیادتری داشته باشد و در پرزدهی تأثیرگذار خواهد بود.
2. آهارزنی نامناسب فرش
پرز دادن بیش از حد فرش میتواند نشانگر استحکام ناکافی فرش باشد. در فرایند بافت فرش ماشینی از ترکیبات به خصوصی از جمله ترکیب نشاسته با چسبهای گیاهی و بعضاً صنعتی قوی، رزینهای مخصوص و چندین مواد شیمیایی و طبیعی استفاده میشود که اصطلاحا از این مرحله با نام آهار زنی یاد میشود. آهارزنی فرش مرحلهی به شدت مهمی است که اگر به شکل درستی انجام نشود و ترکیبات مورد استفادهی آن مناسب نباشد استحکام فرش را تحت تأثیر قرار خواهد داد. فرشی که به شکل اصولی گ درست آهار نخورده باشد الیاف و پرزهای قوی نخواهد داشت و مشکل آفرین خواهد بود.
3. دمای نامناسب دستگاه ساخت فرش
دستگاههای ریسندگی با توجه به جنس و درجهی کیفی محصول باید دمای به خصوصی داشته باشد. تنظیم دما کار فرد متخصصی است که کاملاً با فرشها آشنایی دارد. اگر دما به خوبی تنظیم نشود نمیتوان انتظار تولید یک فرش عالی را داشته باشید. حتی اگر از بهترین الیافها، مواد شیمیایی و طبیعی و دستگاهها استفاده شود؛ اما دمای دستگاه به خوبی تنظیم نشود فرش ایده آلی ساخته نمیشود و پرزها و الیاف نامستحکمی دارد.
4. کیفیت الیاف فرش
الیاف فرش ماشینی در جنسهای متفاوتی مانند الیاف پشمی، پنبه، آکریلیک، پلی استر و… موجود است که هرکدام ویژگیهای مختلفی دارند. هر الیافی مزایا و معایب خودش را دارد و نمیتوان به طور کل بعضی از آنها را نامناسب شمرد؛ اما در این بین برخی از الیاف منعطفتر، محکمتر و باکیفیتتر هستند. استفاده کردن از این الیاف باعث میشود ریسک پرزدهی پایینتر بیاید و فرش بهتری داشته باشید. باید این نکته را در نظر گرفت که هرچقدر کیفیت الیاف یک فرش بهتر باشد قیمت آن فرش نیز بالاتر است.
پیشنهاد مطالعه: تفاوت فرش آکریلیک و پلی استر
نگهداری فرش
چهار مورد از رایجترین دلایل پرزدهی فرش را برشمردیم ولی باید این نکته را دانست که پرزدادن فرش گاهی میتواند نتیجهی نگهداری نادرست فرد باشد. از رایجترین مواردی که در پی نگهداری نادرست فرد، منجر به پرزدهی فرش میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پیشنهاد مطالعه: نکاتی برای نگهداری از فرش ماشینی
1. کفپوش نامناسب خانه
امروزه اکثر خانهها از کفپوش مناسبی مانند سرامیک، بتن، چوب، سنگ، کاشی و… برخورداراند؛ اما برخی از افراد به کفپوش خانهی خود به دلیل آنکه زیر فرش و موکت پنهان است اهمیت چندانی نمیدهند و یا از کفپوش بیکیفیت و نامناسبی استفاده میکنند. کفپوشهای نامناسب و بیکیفیت در سلامت فرش به مرور اثر میگذارند. برای مثال اگر در کف خانه گرد و غبار و خاک به شکل ریز و پنهان وجود داشته باشد ممکن است سلامت فرش را به خطر بیندازد.
2. رطوبت بالا
اگر در منطقهی مرطوبی زندگی میکند حواستان به رطوبت زمین باشد و با کفپوش و یا هرراهکار مناسب دیگری آن را کنترل کنید. رطوبت میتواند به بافت فرش نفوذ کند و باعث شل شدن بافت آن و پرزدهی شود. همچنین رطوبت باعث ایجاد کپک و باکتری در فرش میشود که برای سلامتی نیز بسیار خطرآفرین است.
3. حیوان خانگی
برخی از گربهها و سگها علاقهی زیادی به چنگ زدن و بازی با سطح فرش دارند. استمرار آنها در این کار باعث میشود الیاف و پرزهای فرش آسیب ببینند و پرز فرش در سراسر خانه دیده شود و فرش آسیب ببیند.
4. شست و شوی بیش از حد فرش
بعضی از افراد فکر میکنند که فرشهای ماشینی به دلیل آنکه با ماشین آلات ساخته شدهاند بسیار مستحکماند به طوری که هر چقدر شسته شوند تغییری نمیکنند؛ اما در واقعیت از هروسیلهای حتی اگر در بهترین کیفیت هم باشد باید مراقبت کرد در غیر اینصورت به تدریج از کیفیت آن کاسته میشود. شست و شوی بیش از حد فرش الیاف را آسیب پذیر کرده و میتواند یکی از دلایل پرزدهی فرش باشد.
پرزهای فرش ماشینی را چگونه کنترل و جمع آوری کنیم؟
دانستم که پرز دادن فرشهای ماشینی تا حدی طبیعی است. حال این سوال پیش می آید که چگونه آنها را جمع آوری کنیم.
- شانههای مخصوصی جهت زدودن پرز در بازار وجود دارد که با کشیده شدن بر سطح فرش بیشتر از نود درصد پرزها را به راحتی جمع آوری میکند. توجه داشته باشید که از این شانهها بیش از حد استفاده نکنید و دچار حساسیت زیاد نسبت به پرزها نشوید.
- با استفاده از جاروهای سنتی که از چوب جارو درست شدهاند میتواند به خوبی پرزها را جمع آوری کنید. کافی است که کمی نوک جارو را خیس کرده و آن را در جهت مخالف خاب فرش بکشید، انشعابهای نوک جارو آنها را به خود جذب میکند و سطح فرش تمیز خواهد شد.
- استفاده از فرچههای دستی نیز یکی از بهترین راهها است. نوک فرچه را نیز مانند جارو به مقدار بسیار اندک خیس کنید تا بتواند پرزها را به خود جذب کند.
- افراد زیادی فکر میکنند که جاروبرقی برای فرشها مضر است و از آن برای حل این مسئله استفاده نمیکنند. این فکر اشتباه است و استفاده از جارو برقی در حد معمول ضرری برای فرش ماشینی ندارد برعکس به شکل قابل توجهی پرزهای سست را از فرش جدا میکند و به آسانی فرشی تمیز تحویل شما خواهد داد.
سعی کنید نسبت به پرزهای فرش دچار وسواس و حساسیت نشوید. اغلب فرشها دچار پرزدهی خواهند شد و این یک موضوع طبیعی است. تنها با نگهداری درست و اصولی میتوانید تا حد زیادی از رخ دادن این مسئله بکاهید.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. اگر تجربه خاصی از پرز دادن فرش و جمعآوری آن دارید، لطفا آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
همچنین اگر قصد خرید فرش ماشینی دارید، میتوانید محصولات فرش اعظم را در قسمت فروشگاه سایت مشاهده کنید.