چگونه و کجا پهن کردن فرش در خانه عموما طبق سلیقه انجام میشود و تنها ملاک آن زیباتر به نظر رسیدن خانه است؛ اما این کافی نیست. تصور کنید فرش خود را نزدیک دیوار نم زدهی خانه پهن کنید چرا که به نظرتان فرش در آن نقطه بهترین جلوه را به خانه میبخشد. اما پس از مدتی یک فرش رطوبت زده و آسیب دیده خواهید داشت که زیبایی و کیفیت آن تا حد زیادی از دست رفته است.
برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی باید بدانید برای پهن کردن فرش چه عواملی را مدنظر قرار دهید:
دوری از نور مستقیم آفتاب
تا جایی که ممکن است فرش خود را جلوی پنجرهها و یا بالکن خانه پهن نکنید. تابش نور مستقیم آفتاب بر فرش گرچه زیبا و خیره کننده است اما به هیچ وجه برای سلامتی آن خوب نیست. تابش نور مداوم باعث میشود که به مرور رنگ فرش از بین رفته و جلوه ناخوشایندی بگیرد. فرقی نمیکند که فرش شما چه نوع فرشی باشد. هر دو نوع فرش دستباف و فرش ماشینی میتواند تحت تأثیر نور قرار بگیرد و رنگ و کیفیت خود را از دست بدهد؛ گرچه زمان این فرایند ممکن است در بین فرشها متفاوت باشد. نکته دیگری که وجود دارد این است که اگر نور آفتاب رنگ فرش را تغییر دهد راهی برای ترمیم فرش وجود ندارد و ضرری است که به این راحتی جبران ناشدنی است.
اگر مکان فرش را جلوی پنجره و بالکن مناسب میبینید و قرار دادن فرش در جایی دیگر ممکن نیست چند راه حل برای شما وجود دارد:
- از پردههای ضخیم برای پنجره و درب بالکن خود استفاده کنید. پردههای ضخیم از نفوذ امواج نور خورشید به فرش جلوگیری میکند.
- سعی کنید رنگ تیرهای را برای پردههایتان انتخاب کنید در این صورت احتمال انتقال گرمای خورشید به فرش بسیار کمتر است.
- اگر توان مالی دارید میتوانید پنجرههای مقاوم در برابر اشعههای مضر خورشید را تهیه کنید. این نوع از پنجرهها از عبور ماورای بنفش جلوگیری میکنند.
- سایه بان مخصوص پنجره نیز میتواند راه حلی مناسب برای کاهش نفوذ نور آفتاب درون خانه باشد.
عدم فشار مبل و کاناپه و دیگر وسایل سنگین
فشار بیش از حد که به طور مداوم به قسمتهای خاصی از فرش وارد شود اصطلاحا باعث شکسته شدن و خراب شدن بافت آن میشود. از نمونههای این فشار میتوان به فشار پایه مبلها، فشار انواع میز تلوزیون و کمد بر فرش و… اشاره کرد. اگر پس از مدتی طولانی جایگاه میز تلوزیون خود را تغییر دهید به خوبی اثر سنگین میز را بر فرش میبینید. سعی کنید اجسام سنگین خود را کنار فرش بگذارید، اگر خانهی کوچکی دارید و ناچارید که قسمتهایی از مبل و وسایل خود را بر فرش قرار دهید سعی کنید هر چند وقت یکبار فرش را سر و ته کرده یا دکوراسیون را تغییر دهید تا سنگینی اجسام به طور مساوی بر فرش وارد شود.
نداشتن تماس مستقیم با وسایل گرمایشی
تماس مستقیم فرش با وسایل گرمایشی مانند بخاری و شوفاژ باعث میشود که پرزهای فرش تحت تأثیر گرما نازکتر شوند و یا رنگ و لطافت خود را از دست بدهند. بین فرش و وسایل گرمایشی اندکی فاصله بگذارید. فرشهای ماشینی کمی بیشتر از فرشهای دستباف تحت تأثیر وسایل گرمایشی قرار میگیرند پس باید احتیاط بیشتری به خرج دهید
پیشنهاد: خرید فرش ماشینی
پیشنهاد: راهنمای خرید فرش ماشینی
پهن کردن فرش در جایی عاری از رطوبت
رطوبت دشمن فرش و الیاف آن است. رطوبت میتواند کیفیت الیاف فرش را پایین بیاورد همچنین خطر ایجاد حشراتی مانند بید و سوسک در آن وجود دارد. بنابراین باید توجه کنید که اگر در مکان مرطوبی زندگی میکند به شکلی فرش را پهن نمایید که دچار رطوبت و مشکلات مربوط به آن نشود. از مهمترین نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خانه باید کفپوش مناسبی داشته باشد که رطوبت را به فرش انتقال ندهد. هنگام پهن کردن فرش به خوبی رطوبت دهی کف خانه را بسنجید.
- وسایلی روی فرش قرار ندهید که باعث شود فرش نقاط کور داشته باشد. مثلا وجود یک کمد بر روی یک فرش باعث میشود تا قسمتی از فرش که زیر کمد دارد در معرض رطوبت و بید زدگی قرار بگیرد و دائما کنترل شود. به دلیل اینکه اکثر افراد توجهی به این نقاط کور ندارند بسیار شاهد بیدزدگی و رطوبت زدگی فرش بودهایم.
- به رطوبت دیوارها توجه کنید. اگر فرش به دیوار چسبیده باشد و یا فاصلهی اندکی با آن داشته باشد رطوبت دیوار را جذب میکند.
- توجه کنید که شدت رطوبت در مواقعی کمتر و در مواقعی بیشتر است پس به طور مداوم آن را چک کنید.
جلوگیری از سر خوردن فرش
فرش را به شکلی بر کف خانه پهن کنید که در جای خود مستحکم باشد و هنگام پا خوردن به این سو و آن سو نرود. استفاده از کفپوشها، موکتها و ابزارهای مخصوصی به جلوگیری از سر خوردن فرش کمک میکند. اگر جایگاه فرش به اصطلاح هرز باشد ممکن است حین سرخوردن به سمت دیوار و وجود اصطکاک، فرش دچار چین خوردگی و شکستگی شود.
پیشنهاد: راهنمای خرید فرش اتاق خواب